Statens revisionsverks granskningsplan för perioden 2022–2026
Granskningsplanen ligger till grund för revisionsverkets revisions- och tillsynsverksamhet och innehåller resultatmålen för 2022 samt resurskalkyler och fördelning för verksamhets och ekonomiplaneringsperioden 2022–2026. Granskningsplanen utgör även den verksamhets- och ekonomiplan som avses i budgetlagstiftningen.
Omvärld och resurser
Statens revisionsverk fokuserar sitt revisions- och tillsynsarbete på statsfinansiellt och samhälleligt betydelsefulla ämnen samt på väsentliga risker för statsfinanserna.
Statens revisionsverks revisionsverksamhet kan sammanfattas i fyra ämnesområden. En del revisionsteman eller perspektiv spänner över flera ämnesområden.
Effektområdet Hållbar offentlig ekonomi består av fem delområden: finanspolitik, statens egendomsförvaltning och investeringar, finansieringsrisker, ägarstyrning av statsbolag och utövande av statliga funktioner samt övervakning av finanssektorn.
Revisionsverksamhet: Hållbar utveckling av förvaltningen
Förvaltningsutveckling och hållbar utveckling är teman som i stor utsträckning anknyter till hela statsförvaltningen. Revisionsverksamheten fokuserar bland annat på statsrådets enhetlighet, hur lednings- och styrsystemen fungerar och förnyas, användningen av information i beslutsfattandet, samt kompetensutveckling.
Revisionsverksamhet: Välmående och tryggt samhälle
Revisionerna i effektområdet Välmående och tryggt samhälle riktar in sig på att utvärdera funktionerna, effektiviteten och de indirekta ekonomiska effekterna på välfärdssamhällets olika delområden och deras inbördes kontaktytor.
Ämnesområdet Fungerande informationshantering omfattar ämnen som gemensamma dataflöden i statens ekonomiförvaltning, statsnivåuppgifternas tillförlitlighet, produktionsverksamhetens effektivitetsutveckling, utveckling av koncerninformationen, statens riskhantering och interna kontroll samt budgetefterlevnad.
Tillsynsverksamhet: Laglighetstillsyn av val- och partifinansieringen
Statens revisionsverk är politiskt oavhängigt och därigenom en trovärdig och opartisk tillsynsmyndighet i val- och partifinansieringsärenden. Genom tillsynen kan man förebygga och upptäcka finansiering som strider mot partilagen och valfinansieringslagen och därmed påverka parti- och valfinansieringens laglighet i realiteten. Kontrollen gör det möjligt att upptäcka otillbörlig finansiering.
En uppföljning utreder vilka åtgärder revisionsobjektet vidtagit på basis av våra slutsatser och rekommendationer, samt om åtgärderna varit tillräckliga för att avhjälpa de brister som framkommit vid revisionen. Med hjälp av uppföljningen bedömer vi hurdana granskningsåtgärder vi i fortsättningen bör tillämpa i saken.
Digitalisering av revisions- och tillsynsverksamheten
Digitaliseringen av samhället och förvaltningen samt utnyttjandet av digital teknologi och data ställer flera krav även på revisionsverkets kärnverksamhet.
Via internationellt samarbete och växelverkan kan revisionsverket i sitt arbete utnyttja andra revisionsverks erfarenheter och dela med sig av sitt kunnande. Detta bidrar till att den externa revisionen och tillsynen kan genomföras och utvecklas på ett effektivt sätt och skapar på så sätt förutsättningar för en hållbar förnyelse av de offentliga finanserna och förvaltningen nationellt och internationellt.
Högklassiga och effektiva stödtjänster skapar förutsättningar för revisionsverkets effektiva revisions- och tillsynsarbete. En tydlig ansvarsfördelning mellan stödtjänster, anvisning och experttjänster garanterar att den övriga personalen kan koncentrera sig på ämbetsverkets kärnverksamhet och externa effektivitet.
Revisionsverkets personalpolitik grundar sig på revisionsverkets värderingar och den följer revisionsverkets strategi. Personalpolitiken utgör grunden för hur personalfrågor hanteras och slår fast verksamhetsprinciperna för revisionsverkets personalledning. Målet för personalpolitiken är en kompetent och välmående personal.
Kompetensutveckling har lyfts fram som en tyngdpunkt under strategiperioden. På grund av förändringarna i verksamhetsmiljön och kraven i revisionsbranschen måste kompetensutvecklingen riktas in på bredare och mångsidigare kompetensvägar.
Statens revisionsverks mål är att vara samhälleligt verkningsfullt. Revisionsverket granskar sin effektivitet genom att följa upp iakttagandet av revisionsrekommendationerna och ställningstagandena av riksdagens revisionsutskott, genom att regelbundet begära synpunkter på sin verksamhet av intressenterna samt genom att följa upp hur resultatmålen uppnås.